Betegség

Kedves Doktor úr

A kérdésem az lenne, hogy véres széklet esetén ha az orvosunk szerint minden oltast megkapott a kutya, az utolsót több mint egy hete mi lehet a baj? (3oltast kapott csak és a veszetszegre azt mondta fél évesen adja be).
Ha elviszem önhöz mennyibe kerül hogy kivizsgalja mi lehet a baj?
Válaszát előre is köszönöm. Péter

Evési, emésztési gondok?

Tisztelt Doktor úr!

A véleményét szeretném kérni, Ön mit gondol, mi lehet a baj?
Van egy 6 éves menhelyről befogadott ivartalanított lány cicánk. Decemberben elvittük állatorvoshoz, mert bár volt étvágya, de mintha nem tudott volna enni (szaftot lenyalta, de nem ette meg a tasakos ételt), valamint öklendezett is. A leukózis és aids tesztjei negatív lettek, a vérképe alapján akkor ott veseelégtelenséget diagnosztizáltak nála. Azonnal áttértünk vele a vesediétás ételekre, valamint a vizsgálatok során kapott antibiotikumot és hányáscsillapítót is. Ezt követően a cica jól lett, evett rendesen, a kedve jó volt, aktív és játékos.

Január elején, alig három héttel az orvosi látogatás után ismét fokozatosan csökkenni kezdett az a mennyiség, amit a cica megevett. Evés közben többször szünetett tartott, büfögés szerű hangokat adott és nap közben többször öklendezett. Étvágya viszont lett volna és kérte az ételt. Ismét elvittük kivizsgálásra, akkor azt gyanították, hogy a gyulladt foga miatt nem eszik. Kapott antibiotikumot, gyulladáscsökkentőt majd három fogát ki is húzták. Ezt követően még 5 napig kapott szájon át antibiotikumot. A cica ismételten jól lett, játékos, bújós és jó étvággyal evett.

Most megint bő három héttel a kezelések után ismét csökkenő mértéket mutat az elfogyasztott étel mennyisége (étvágya továbbra is lenne), illetve nap közben egy-két alkalommal öklendezni próbál. Az öklendezések nem közvetlenül az étkezés után vannak és nem intenzívek, nem rándul össze a gyomra látványosan, nem ismétlődik egymás után. Hányni nem hányt.

Kiegészítő információk:
- lázat egyetlen alkalommal se állapítottak meg nála
- Egészen addig, amíg a kevés evés miatt le nem csökken az energiaszintje, a cica jó kedvű, játékos, bújós, rendszeresen mosakszik.
- decemberben kihányt egy adag szőrt, azóta nem
- hetente kétszer vetiquel bezo pet pasztát kap
- már az örökbefogadásakor is rossz állapotban voltak a fogai, mostanra 2 maradt neki, így a szárazat a legutóbbi foghúzás óta egyben lenyeli.
- ételallergiás (csirke, marha), emiatt nagyon hullik a szőre (a vesediétás száraztápnál ezt nem tudtuk még megkerülni halas ízesítéssel)
- nem tudom, lehet-e köze hozzá de kb. 2-3 héttel az előtt, hogy az első problémák megjelentek decemberben, érkezett hozzá egy új 5 hónapos cica (oltásokkal rendelkezik, az egészsége rendben van)
- inni sokat iszik, de feltételezem a veseproblémája miatt
- széklete szinte fekete, kemény. Nem olyan gyakori, mint a vesediétára való áttérés előtt volt, jellemzően naponta egyszer van.

Nagyon szépen köszönöm az idejét és a segítségét!

Üdvözlettel,
Petra

Evési, emésztési gondok?

Kedves Petra,

vizsgálat nélkül nem tudunk diagnózist mondani, többfajta betegség is lehet a háttérben (veseelégtelenség, ínygyulladás - sorvadás, fekete széklet lehet belső vérzéstől, akár daganattól is), érdemes megbeszélni egy időpontot vizsgálatra.

Üdvözlettel,

Dr. Sebő Ottó

Kedves Péter!

A kezelés és a vizsgálat kb 3-5000 ft. Valószínűleg valamilyen bélgyulladás lehet a háttérben, erre utal a véres széklet. Ha ez nem múlik el 1-2 napon belül , vagy hányás is jelentkezik akkor mindenképp keresse fel állatorvosát.

Tisztelettel

Dr. Sebő Ottó